Pieczone ziemniaczki „hasselback” z sosem ranczerskim

Strona główna » Przepisy » Pieczone ziemniaczki „hasselback” z sosem ranczerskim

Składniki

  • porcje: 2
  • 360 kcal/ 1 porcję
  • 20 minut + 40-60 pieczenie
Pietruszka, szczypiorek, koperek
-
po 1 łyżce
Maślanka/kefir (ewentualnie można zamienić na jogurt)
-
¼ szklanki (60g)
Jogurt naturalny
-
2 łyżki (50g)
Majonez light
-
1 łyżki (25g)
Ziemniaki
-
4 sztuki (400g) (2 sztuki/ 1 porcję)
Oliwa z oliwek
-
2 łyżki (20g)
Przyprawy np: rozmaryn, tymianek
-
1-2 łyżeczki
Sól, pieprz
-
po szczypcie
Papryka słodka lub przyprawa do grilla
-
do smaku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek rozdrobnić 3 s/ obr. 8.
  2. Dodać zieleninę posiekać 10 s/ obr. 8, zgarnąć kopystką (lub klasycznie nożem).
  3. Dodać maślankę, jogurt, majonez, wymieszać 10 s/ obr. 2,5.
  4. Ziemniaki wyszorować, ułożyć między dwiema deseczkami (lub np. pałeczkami do sushi) i „ponakrajać” cienkie, 2-3 mm plasterki, zatrzymując nóż na desce (pałeczkach). W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać, ale trzymać razem.
  5. Ziemniaczki posmarować marynatą z oliwy i przypraw (można dodać dowolną kompozycję przypraw).
  6. Ułożyć ziemniaczki na rozgrzanym grillu lub w piekarniku - 200°C i zapiekać do miękkości ok 40-60 minut (im większe ziemniaki, tym dłużej).
  7. Ziemniaczki podawać z sosem ranczerskim.

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.