Pikantny sos ogórkowy (obłędny)

Strona główna » Przepisy » Pikantny sos ogórkowy (obłędny)

Składniki

  • porcje: 4
  • 30 kcal/ 1 porcję
  • 5 minut
Ogórki kiszone
-
100g
Czosnek
-
2 ząbki
Pikantny ketchup (np. Pudliszki, Heinz)
-
3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Czosnek rozdrobnić 3 s/ obr. 8.
  2. Dodać ogórek rozdrobnić 2 s/ obr. 8, zgarnąć kopystką.
  3. Dodać ketchup, sól i pieprz wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 2.

Sos idealnie nadaje się do dań z grilla np. do kiełbasy, karkówki czy szaszłyków

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.