Czekoladowa owsianka z owocami

Strona główna » Przepisy » Czekoladowa owsianka z owocami
Czekoladowej owsianka z owocami, apetyczna potrawa na talerzu ozdobiona owocami.

Składniki

  • porcje: 1
  • 380 kcal
  • 20 min.
Płatki owsiane
-
3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne
-
2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia
-
1 łyżeczka
Miód
-
1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka
-
2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie
-
(mogą być mrożone) – 120g

Sposób przygotowania

(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)

1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.