Jak zwijać ślimaczki - film
- Polędwiczkę naciąć wzdłuż uważając, aby nie przeciąć mięsa do końca (tak aby rozłożyć polędwiczkę na płasko).
- Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość około 1 cm (powinien powstać duży, prostokątny kotlet), najlepiej zrobić to przez folię spożywczą, oprószyć przyprawami.
- Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na rozbitym płacie mięsa ułożyć plasterki cukinii i boczku wędzonego.
- Następnie ułożyć w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę.
- Mięso zwinąć w rulon i pociąć na ok 2 cm krążki.
- Krążki polędwiczki nakłuwać na patyczki do szaszłyków – po 3-4 sztuki na każdy patyczek.
- Szaszłyki ugrillować lub zapiec w piekarniku (15-20 minut w 180-200°C).