Ślimaczki z polędwiczki

Strona główna » Przepisy » Ślimaczki z polędwiczki

Składniki

  • porcje: 2
  • 300 kcal
  • 20 minut + 15-20 minut (grill)
Polędwiczka wieprzowa
-
1 sztuka (ok. 350g)
Sól, pieprz, słodka papryka (lub przyprawa do grilla/ czubryca zielona/czerwona)
-
bez e-dodatków rzecz jasna :D
Mała cukinia
-
1 sztuka
Boczek wędzony
-
cienkie plastry (40g)
Papryka czerwona
-
kilka słupków
Papryka żółta
-
kilka słupków

Sposób przygotowania

Jak zwijać ślimaczki - film

  1. Polędwiczkę naciąć wzdłuż uważając, aby nie przeciąć mięsa do końca (tak aby rozłożyć polędwiczkę na płasko).
  2. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość około 1 cm (powinien powstać duży, prostokątny kotlet), najlepiej zrobić to przez folię spożywczą, oprószyć przyprawami.
  3. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na rozbitym płacie mięsa ułożyć plasterki cukinii i boczku wędzonego.
  4. Następnie ułożyć w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę.
  5. Mięso zwinąć w rulon i pociąć na ok 2 cm krążki.
  6. Krążki polędwiczki nakłuwać na patyczki do szaszłyków – po 3-4 sztuki na każdy patyczek.
  7. Szaszłyki ugrillować lub zapiec w piekarniku (15-20 minut w 180-200°C).

Film - jak przygotować

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.