Tortilla pełnoziarnista

Strona główna » Przepisy » Tortilla pełnoziarnista

Składniki

  • porcje: 1
  • 185
  • 20 minut
Mąka pszenna pełnoziarnista
-
80g
Proszek do pieczenia
-
1 szczypta
Sól
-
1 szczypta
Oregano, tymianek
-
po 1 szczypcie
Gorąca woda
-
4 łyżki (40g)
Olej rzepakowy
-
1 łyżka (10g)

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego wyspać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać olej i wodę, wyrobić
3 min/wyrabianie ciasta.

2. Przełożyć do innego naczynia, z ciasta uformować  2 kulki, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną
i odstawić na 1 godz.

3. Kulki z ciasta rozwałkować na blacie na okrągłe placki (Ø 25 cm, grubość 1-2 mm)

4. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średniej mocy palnika, ok. 30 sekund
z każdej strony.

5. Usmażone placki układać jeden na drugim, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną do momentu podania, aby pozostały miękkie i nie kruszyły się przy zwijaniu.

WSKAZÓWKA:

  • ciasto można przyrządzić w większej ilości, podzielić na porcje, zawinąć w folię do żywności i zamrozić. Dzień przed użyciem włożyć do lodówki, aby się rozmroziło.

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.