Wiosenna sałatka ziemniaczana

Strona główna » Przepisy » Wiosenna sałatka ziemniaczana

Składniki

  • porcje: 6-8
  • 100 kcal/ 1 porcję
  • 30 minut
Szalotka
-
2-3 sztuki (40-50g) lub czerwona cebula
Szczypiorek
-
pęczek
Koperek
-
3-4 łyżki
Musztarda francuska
-
1 czubata łyżka (30g)
Oliwa z oliwek
-
1 łyżka (10g)
Szparagi, zielone
-
12 sztuk (360g - po obraniu)
Ziemniaki, młode
-
6 sztuk (600g)
Ocet jabłkowy
-
2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszorować, większe przekroić na pół.
  2. Do naczynia wlać 500g wody, do koszyczka odmierzyć ziemniaki (można lekko posolić). Gotować 20 min/ Varoma/ obr. 1.
  3. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, pokroić na 3-4 cm kawałki, umieścić w dolnym wkładzie Varomy (lekko posolić).
  4. Ustawić na pokrywie TM i gotować (razem z ziemniakami) 8-11 min/ Varoma/ obr. 1. Sprawdzić miękkość szparagów i stopień ugotowania ziemniaków (mają być dość twarde), w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut. Odstawić do przestudzenia.
  5. W suchym naczyniu umieścić koperek, rozdrobnić 3 s/ obr. 8.
  6. Dodać szalotkę, rozdrobnić 5 s/ obr. 5, zgarnąć kopystką, dodać pokrojony szczypiorek, oliwę, musztardę oraz ocet, wymieszać 15 s/ obr. wsteczne 3.
  7. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, dodać szparagi, zalać powstałym sosem (można jeszcze doprawić solą i pierzem).
  8. Wymieszać i odstawić do lodówki na min. godzinę, aby smaki się „przegryzły”.

 

Przeglądaj inne przepisy

Proste i zdrowe przepisy na wyciągnięcie ręki!
Otrzymuj regularnie wiadomości z wyjątkowymi przepisami na thermomix, poradami oraz naszymi wydarzeniami i konkursami.

Dbamy o bezpieczeństwo twoich danych. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Copyright © 2024. Kodietka. All rights reserved.

Logo Agencji Interaktywnej Luna Design
Luna Design - Agencja Interaktywna
Czekoladowa owsianka z owocami (380 kcal)
Składniki na 1 porcję:
Płatki owsiane – 3 łyżki (35g)
Napój kokosowy/mleko roślinne – 2/3 szklanki (200g)
Nasiona chia – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka (8g)
Czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
Truskawki/ maliny/ wiśnie (mogą być mrożone) – 120g
Przyrządzenie:
(Jeżeli owoce są mrożone, to na czas gotowania owsianki można umieścić je w koszyczku)
1. W naczyniu umieścić płatki owsiane oraz 1 kostkę pokruszonej czekolady, dodać napój (lub mleko roślinne). Gotować 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
2. Dodać nasiona chia i gotować jeszcze 2 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
3. Dodać miód i wymieszać 10 s/ obr. wsteczne 1,5.
4. Odstawić na 10 minut.
5. Owsiankę przełożyć do miski, dodać owoce i posypać pozostałą czekoladą.